Aiguamolls arrossers
L'arròs, el cultiu més habitual als aiguamolls marjalencs, és el protagonista
d'aquest capítol del programa "Mediterrània", en què se segueix tot el seu procés de producció.
Els canyissars i els bogars ocupen bona part de les àrees d'aiguamolls. En aquests indrets, la canya i la boga són la base per a la fabricació artesanal d'estris de decoració, com persianes o para-sols.
A la Mediterrània, moltes àrees de canyissars han estat transformades en arrossars, ja que l'arròs és una planta que necessita sòls inundats. Al món hi ha dos tipus d'arròs: l'africà i l'asiàtic. L'arròs asiàtic és el mes difós i el que es va estendre per Europa i Amèrica.
Durant molt de temps, el conreu de l'arròs ha comportat importants problemes sanitaris, com el paludisme. Tot i que a la Mediterrània el paludisme ja és història, als aiguamolls es continua lluitant contra les espècies de mosquits que són nocives per a l'home.
Els camps d'arròs, després del període de repòs, es preparen per a la sembra o la plantació. L'arròs, un cop plantat, creix ràpidament. Tot seguit s'adoben els camps, on també han crescut altres plantes i viuen animals com les granotes, les rates d'aigua i els ocells pescadors. Més endavant, arriba la fumigació i la sega.
Un cop collida la planta es procedeix a l'assecat del gra. Després passa pel molí, on se li retira la clofolla o pellofa i queda l'arròs integral. L'últim procés consisteix a treure la part exterior del gra perquè quedi blanc. En tots aquests processos es perd la major part del valor nutritiu de l'arròs i la gairebé totalitat de la vitamina B.
Els rostolls que queden després de la sega s'aprofiten per a la pastura, però, de seguida, a mitjan tardor, es procedeix a enterrar-los.
Una altra activitat que es du a terme a les terres inundades és l'aqüicultura, la cria de crustacis com ara els llagostins.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada