Activitats en Aiguamolls de l'empordà
Excursió familiar en caiac als aiguamolls
![]() |
| Caiac aiguamolls de l'empordà |
Després d’haver explicat la tècnica bàsica de paleig a terra i escalfar embarcarem als caiacs a la rampa del Club Nàutic de Sant Pere Pescador. Un cop al riu baixarem fins a la Reserva Integral de la Illa de Caramany tot observant la fauna i flora típica del bosc de ribera. Una passejada apte per tothom en aigües tranquil.les i plenes de vida. Acabarem l’excursió amb uns estiraments. Utilitzarem caiacs autobuidables dobles que són embarcacions segures i molt estables ideals per fer activitats amb grups.
Té una duración de 2 horas. 25 € adults, 15 € nens.
Ecokayak Aiguamolls
![]() |
| Ecokayak |
Sortirem del Club Nàutic de Sant Pere Pescador i navegarem pel tram final del riu Fluvià tot passant pel marge de la Reserva Integral dels Aiguamolls de l’Empordà, L’Illa de Caramany. Observarem i identificarem les espècies de fauna i flora més característiques amb l’ajuda d’unes fitxes plastificades. Constatarem els diferent processos geològics que es donen en el tram final d’un riu. L’itinerari ens portarà fins a la platja de la Gola, on el Fluvià aboca les seves aigües a la Mediterrània des d’on començarem el camí de tornada al Club Nàutic. Navegarem en caiacs de mar dobles, ideals per persones que no tenen experiència prèvia. Amb els dobles assegurarem recórrer una distancia cansant-nos la meitat i navegant el doble de ràpid.
Té una duración de 3 horas. El preu és de 35 €
Bibliografia 2
Els canyissars i els bogars ocupen bona part de les àrees d'aiguamolls. En aquests indrets, la canya i la boga són la base per a la fabricació artesanal d'estris de decoració, com persianes o para-sols.
A la Mediterrània, moltes àrees de canyissars han estat transformades en arrossars, ja que l'arròs és una planta que necessita sòls inundats. Al món hi ha dos tipus d'arròs: l'africà i l'asiàtic. L'arròs asiàtic és el mes difós i el que es va estendre per Europa i Amèrica.
Durant molt de temps, el conreu de l'arròs ha comportat importants problemes sanitaris, com el paludisme. Tot i que a la Mediterrània el paludisme ja és història, als aiguamolls es continua lluitant contra les espècies de mosquits que són nocives per a l'home.
Els camps d'arròs, després del període de repòs, es preparen per a la sembra o la plantació. L'arròs, un cop plantat, creix ràpidament. Tot seguit s'adoben els camps, on també han crescut altres plantes i viuen animals com les granotes, les rates d'aigua i els ocells pescadors. Més endavant, arriba la fumigació i la sega.
Un cop collida la planta es procedeix a l'assecat del gra. Després passa pel molí, on se li retira la clofolla o pellofa i queda l'arròs integral. L'últim procés consisteix a treure la part exterior del gra perquè quedi blanc. En tots aquests processos es perd la major part del valor nutritiu de l'arròs i la gairebé totalitat de la vitamina B.
Els rostolls que queden després de la sega s'aprofiten per a la pastura, però, de seguida, a mitjan tardor, es procedeix a enterrar-los.
Una altra activitat que es du a terme a les terres inundades és l'aqüicultura, la cria de crustacis com ara els llagostins.
Poesia dels aiguamolls
No han destruït aquest recer vivent
que ja de lluny enyoren tantes ales.
Aquí retroba l’aigua nodridora
i els verds amagatalls l’ocell del nord.
Àlics rosats, amics collverds, torneu,
torneu, xic corriol i fredeluga,
princesa acolorida de l’hivern.
Murs de ciment i ferro han reculat
davant dels nius tots bategants de vida
com un somriure clar, repòs d’ocells
cansats del vol, a frec de les onades
i el sol que hi riu, i escates d’or i argent.
Hem aturat la mort en llarg combat
–una treva signada amb aire i ales.
Poesia de Maria Àngels Anglada
Aiguamolls arrossers
L'arròs, el cultiu més habitual als aiguamolls marjalencs, és el protagonista
d'aquest capítol del programa "Mediterrània", en què se segueix tot el seu procés de producció.
Els canyissars i els bogars ocupen bona part de les àrees d'aiguamolls. En aquests indrets, la canya i la boga són la base per a la fabricació artesanal d'estris de decoració, com persianes o para-sols.
A la Mediterrània, moltes àrees de canyissars han estat transformades en arrossars, ja que l'arròs és una planta que necessita sòls inundats. Al món hi ha dos tipus d'arròs: l'africà i l'asiàtic. L'arròs asiàtic és el mes difós i el que es va estendre per Europa i Amèrica.
Durant molt de temps, el conreu de l'arròs ha comportat importants problemes sanitaris, com el paludisme. Tot i que a la Mediterrània el paludisme ja és història, als aiguamolls es continua lluitant contra les espècies de mosquits que són nocives per a l'home.
Els camps d'arròs, després del període de repòs, es preparen per a la sembra o la plantació. L'arròs, un cop plantat, creix ràpidament. Tot seguit s'adoben els camps, on també han crescut altres plantes i viuen animals com les granotes, les rates d'aigua i els ocells pescadors. Més endavant, arriba la fumigació i la sega.
Un cop collida la planta es procedeix a l'assecat del gra. Després passa pel molí, on se li retira la clofolla o pellofa i queda l'arròs integral. L'últim procés consisteix a treure la part exterior del gra perquè quedi blanc. En tots aquests processos es perd la major part del valor nutritiu de l'arròs i la gairebé totalitat de la vitamina B.
Els rostolls que queden després de la sega s'aprofiten per a la pastura, però, de seguida, a mitjan tardor, es procedeix a enterrar-los.
Una altra activitat que es du a terme a les terres inundades és l'aqüicultura, la cria de crustacis com ara els llagostins.
“Cuines” de TV3 dedica una setmana a la cuina dels Aiguamolls de l’Empordà.
Televisió de Catalunya dedica durant una setmana el programa “Cuines” a les setenes Jornades Gastronòmiques de Primavera, que enguany es dediquen a “la Cuina dels Aiguamolls de l’Empordà”. Diferents restauradors del municipi explicaran en el programa l’elaboració de diferents receptes pròpies de la nostra cuina i que poden gaudir-se durant el mes de maig en la quinzena de restaurants que participen en la proposta culinària. Ahir l’Albert de “la Taberna de les Cols” va oferir un dels seus plats típics, mentre que avui serà el torn de “El Celler de Can Serra” amb l’Andreu com a cuiner. Podeu consultar la web del programa i trobar el receptari de totes les propostes que s’oferiran al llarg de la setmana. www.tvcatalunya.com/cuines
Les Jornades Gastronòmiques de Primavera, que es poden gaudir en una quinzena de restaurants de Castelló i Empuriabrava començaran el proper 6 de maig i s’allargaran fins el 4 de juny.
Suquet d'anguiles amb mongetes
Elaboració
Per començar, en una cassola amb una mica d'oli, poseu-hi els alls laminats, el pebre vermell i el tomàquet, i sofregiu-ho durant un parell de minuts.
A continuació, afegiu-hi les anguiles tallades a trossos, la sal, el pebre, el vi blanc i el llorer, i deixeu-ho coure uns 5 minuts.
Per fer la picada, poseu en un morter les ametlles, dos alls i el safrà, i tritureu-ho tot.
Tot seguit, afegiu a la cassola la picada i l'aigua, i deixeu-ho bullir durant 5 minuts. Finalment, poseu-hi les mongetes, deixeu-ho coure 5 minuts més i ja podeu emplatar-ho.
Les Jornades Gastronòmiques de Primavera, que es poden gaudir en una quinzena de restaurants de Castelló i Empuriabrava començaran el proper 6 de maig i s’allargaran fins el 4 de juny.
Suquet d'anguiles amb mongetes
Ingredients
Elaboració
Per començar, en una cassola amb una mica d'oli, poseu-hi els alls laminats, el pebre vermell i el tomàquet, i sofregiu-ho durant un parell de minuts.
A continuació, afegiu-hi les anguiles tallades a trossos, la sal, el pebre, el vi blanc i el llorer, i deixeu-ho coure uns 5 minuts.
Per fer la picada, poseu en un morter les ametlles, dos alls i el safrà, i tritureu-ho tot.
Tot seguit, afegiu a la cassola la picada i l'aigua, i deixeu-ho bullir durant 5 minuts. Finalment, poseu-hi les mongetes, deixeu-ho coure 5 minuts més i ja podeu emplatar-ho.
![]() |
| Suquet d'anguiles amb mongetes |





Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada